Vorige maand liep ik van de bushalte door de polder naar mijn Brabantse dorpje en kwam me een tractor tegemoet gereden. Ik wist wat er ging gebeuren. Ik stak mijn hand op, de jongen op de tractor stak ook zijn hand op en ik kon aan zijn mond aflezen wat hij riep: Hatjo. Die begroetingLees meer »

Afgelopen januari werd bij uitgeverij Prometheus het debuut van Persis Bekkering, Een heldenleven, gepresenteerd met de stellige uitspraak dat het voor alle andere debutanten van dit jaar wel erg jammer is dat de roman van Persis er is, want dat is nu al het debuut van het jaar, daar kan niemand meer overheen. Nu heeftLees meer »

Een oude vriend ging dit jaar als nieuwe vastelaovesvierder mee. Hij genoot. Hij vond het moeilijk om op dinsdag terug te gaan. Hij was bij ons alsof hij al jaren bij ons was, dat is hoe vastelaovend verbroederen kan. Hij zei heel vaak dankjewel. Dan keek hij me aan, zo vol in het feest enLees meer »

Naar huis gaan is soms moeilijk. Inpakken lukt wel, die kleren moeten naar een wasmand, maar de gang door de stad naar het station, de treinreis en het laatste stukje naar huis door een stad die niks met vastelaovend heeft, die onveranderd is en waar het leven niet de wending heeft gekregen die ons deLees meer »

Ook deze ramen zijn beslagen. De muziek knalt en al direct bij de ingang dansen een paar Heidi’s, een kleine Zebra, een Japanse strijder met hoofdband, een man die een wasmachine voor zijn buik heeft, met een deurtje. Sneeuw wordt van schoenen gestampt. Een laag bagger op de tegels. Twee Giraffen dansen op de bankenLees meer »

Ooit schreef ik iedere vastelaovesdag een stukje in de Limburger. Op de zaterdag al: over mijn scheiding, op de maandag over het herdenken van de bouwer van de joeksmobiel, op de dinsdags over ons bezoek aan de begraafplaats aan de andere kant van de Maas waar de nachtportier van het hotel ligt en waar weLees meer »

De vastelaoveszaterdag van Venlo is de dag die ik het eerste zal overslaan, als ik voor die keuze zou moeten staan. Ik ben er natuurlijk alle dagen bij, maar die Zoepkoeldag is anders dan de andere dagen: het is een festivaldag waarop de provincie naar Venlo trekt. Geen lokaal carnaval, maar massaal. Er staan hekkenLees meer »

Volgende pagina »