Op de speelplaats achter het huis was een man een bankje aan het maken. Het was een bank die ter plekke op maat gemaakt werd. Hij boorde, zaagde, timmerde. Ik kon aan de geluiden horen wat hij aan het doen was. Gaten in de muur maken om de bank te verankeren, dat klinkt anders danLees meer »

Drie avonden achter elkaar was ik uit eten. Eerst de avond van het Boekenbal, een etentje met de uitgeverij waar mijn romans verschijnen. Daar vroeg ik eerst om een schaaltje friet en daarna zei ik dat het rundvlees me wel wat leek. De volgende dag at ik in Venlo de bekende pasta die eventjes doorLees meer »

Het lag aan de wind, denk ik. Dat ik niet vooruit kwam. Ik zat op de fiets, ging richting Oost, tot net voor de Amstel. Ik trapte en trapte, ik had een te dikke jas aan. Op een terras zaten mensen in de zon, in shirtjes, in hemdjes, in bloesjes. En ik had een sjaalLees meer »

Nu een roman van Virginia Woolf als herontdekking wordt gepresenteerd (De jaren) is het tijd om de mooiste hommage aan de soms onbegrijpelijk ingewikkelde Woolf weer uit de kast te halen: De uren van Michael Cunningham. Ik kocht het boek bijna vijftien jaar geleden, de film-paperback met de drie actrices op de cover: Meryl Streep,Lees meer »

Een vrouw stak de straat over, gevolgd door een plastic zak die door de wind werd meegenomen. het was alsof ze een hondje uitliet, een hondje van plastic. Verderop waren werkzaamheden, zoals er altijd in Amsterdam wel ergens werkzaamheden zijn, dat maakt dit dorp tot een wereldstad. Honderden rood-witte paaltjes in rechthoekige voetjes, in eenLees meer »

Ik denk aan die jurk. Hij zit in mijn tas. Er zaten dunne bandjes over haar schouders en mijn vrouw keek er thuis naar met zo’n bedenkelijke blik die wij overal in de familie zien, zelfs op foto’s van vroeger. Bedachtzaamheid is het meer. Kan dat wel? Ik zei dat het kon. Ze was zoLees meer »

Mijn moeder vroeg laatst: Motte gij ook naar die hotemetoten? Ze bedoelde het Boekenbal. Mijn moeder vindt het Boekenbal wel interessant. Het is het bekendste evenement met schrijvers, iedereen kent de naam, iedereen kent de verhalen, bijna niemand is er geweest. Het journaal laat ieder jaar de rode loper zien. Dus als je boeken schrijftLees meer »

Volgende pagina »