De vorige keer liet ik de ene groep van mijn Schrijfcafé-avonden het begin van Oorsprong van Dan Brown herschrijven, over een treintje dat omhoog rijdt tegen een heuvel op. De andere groep kreeg dit fragment voor de kiezen: De huizen hadden allemaal hoge plafonds en ramen met luiken ervoor, van zwaar hout, met kleine spletenLees meer »

Soms kun je over een roman slechts één opmerking maken over wat je stoorde aan dat boek, en in het geval van Mijn allerliefste schat, van Gabriel Tallent, is dat het gebruik van het woord sequoia. Dat is een type hout. Ik kwam het moeilijke woord zeker veertig keer tegen in de roman, die verderLees meer »

In een leesfragment op internet kwam ik een zinnetje tegen: ‘Mijn keel was kurkdroog van de dorst.’ Ik vond het een heel stom zinnetje. ‘Mijn keel was kurkdroog’ was voldoende geweest. En volgens mij heb je dorst. Je hebt geen droge keel van de dorst. Je hebt een droge keel omdat je lang niks gedronkenLees meer »

Er zijn wedstrijden die niet gaan tussen twee teams maar tussen een prooi en een jager. Die wedstrijd was afgelopen zaterdag. Naast het veld is een speeltuin die kinderen uit moet dagen: heuveltjes, een overdekte glijbaan, veel water, een vlot met een touw waar je aan kunt trekken om aan de overkant te komen. InLees meer »

In mijn archief bladerde ik door een verhaal dat ik jaren terug schreef over boksen in de oorlog. Over het boksverbod dat destijds gold en dat tijdens de bezetting door de Duitsers werd opgeheven waardoor boksers, heel vaak Joods, konden vechten. Dat dubbele. Boksen werd gebruikt door de nazi’s om de Arische superioriteit te latenLees meer »

Ik kook graag. Bij het gezin waarvan ik bijna zeven jaar geleden afscheid nam kookte ik graag. Ik kookte iedere dag. Ik sprak met mijn zoon, dochter en ex af: we eten om zes uur. Ik ging koken. Het werd zes uur. Ik zette het eten op tafel. Er kwam niemand aan tafel. Roepen? IkLees meer »

Vorig jaar werd de eerste Bookstore Day gehouden, een dag waarop in veel Nederlandse boekwinkels schrijvers voorlezen, signeren, lezingen houden. Een mooi idee waar ik vorig jaar graag aan meewerkte, maar dit jaar niet. Dat heeft met elkaar te maken. De eerste editie van Bookstore Day kende, en dat zijn woorden van de organisatie, watLees meer »

Volgende pagina »