Een man in Japan drinkt een mooie grote kom sake, van dat sterke spul weet je wel, en net voor de laatste slok valt er een vlieg in de kom, en hij drinkt gulzig door en slikt de vlieg in. Wat nu? De man voelt zich helemaal niet lekker me die brommende vlieg in zijn buik, hij hoort hem bijna brommen, en hij zoekt een dokter op. Die geeft hem advies: je moet een kikker inslikken, dan vangt die kikker de vlieg en ben je daar vanaf. Dat doet de man. Hij laat een van zijn bediendes een kikker vangen in de achtertuin of hoe dat er in Japan ook uitziet, en het kost even moeite maar de man slikt de kikker in een keer in, met een slokje sake natuurlijk, dan lukt het wel. Hij wacht tot de kikker de vlieg heeft gevangen en het gebrom is verdwenen. Echter, de kikker in zijn buik kwaakt de hele tijd, hij wordt er een beetje dol van, dus hij gaat weer naar de arts en klaagt over het gekwaak in zijn buik. De arts zegt dat hij het beste een slang in kan slikken, die vangt de kikker en dan houdt het gekwaak wel op. De man aarzelt even maar het gekwaak maakt hem gek en dus laat hij de bediende een slang vangen die hij met een flinke scheut sake naar binnen werkt, en de slang vangt al snel de kikker en de man is van het gekwaak in zijn buik af. De slang zit echter ook niet stil, hij ritselt en sist, en dat is ook geen pretje, dus de man zoekt weer zijn dokter op en die zit al op hem te wachten en heeft zijn recept al klaar: hij moet een wild zwijn opeten, die zijn heel goed in het vangen en verslinden van slangen. Dan is dat gesis en gekronkel wel klaar. Dus de man gaat naar huis en ze vangen een wind zwijntje en met wat sake slinkt hij het beest in en al gauw heeft het zwijntje de slang te pakken en van het gesis en gekronkel is niets meer te merken. Toch… het wild zwijntje is niet al te groot maar wel levendig en druk, het beest stampt met zijn hoeven en knort de hele tijd, en ook dat zint de man niet. De dokter geeft hem advies: een jager kan het wilde zwijntje wel neerschieten, dus de man gaat op zoek naar een jager en met wat sake eet hij de jager in zijn geheel op en de jager schiet het wilde zwijntje. Rust? Nee, geen rust want de jager blijft in de buik van de man rondsluipen en af en toe legt hij aan en klinken er geweerschoten in de buik van de man, steeds op onverwachte momenten en dat is irritant en hinderlijk, maar wat kan hij daar nu nog aan doen?

Jan van Mersbergen