Ik ga iets nieuws doen. Na jaren verschillende groepen studenten aan verschillende opleidingen in een klaslokaal te hebben gehad, wil ik een andere, prettiger vorm: Schrijfcafé.
Geen vastomlijnde lessen, maar tweewekelijks een avond met schrijfoefeningen en vooral natuurlijk herschrijfoefeningen, plus redactie aan een bestaand verhaal. Het wordt een cursus die dichter bij redactionele begeleiding staat dan bij het ouderwetse lesgeven. Geen schrijftips die vooral open deuren zijn, geen regeltjes die houvast moeten bieden maar vooral het schrijven krampachtig maken. Wel een serieus, gelijkwaardig en open gesprek over proza.
Zie het als een tussenvorm: schrijven is vooral zenden, lezen is ontvangen; allebei zeer individueel. Gaan we allebei doen: schrijven en elkaars stukken lezen. De belangrijke stap hier tussenin is samen analyseren en redigeren van proza, met als basis de eeuwige factoren: perspectief, tijd, personages en handeling. Waarom deze verteller? Waarom deze verteltijd? Waarom dit beginpunt? Waar gaat dit verhaal naartoe? Vragen die iedere schrijver nodig heeft om zijn proza beter te maken.
Publiceren is een mooi doel, belangrijker is het ontwikkelen van een eigen stem en een behoorlijke schrijfstandaard. Die gaan we zoeken. Op mijn beurt zoek ik nu aspirant-schrijvers die enthousiasme, openheid en ambitie combineren. Ken je schrijvers die eventueel mee willen doen, stuur ze gerust door.
Ik reken op een mooie serie avonden waarvan ik nu al kan zeggen dat de oefeningen en gesprekken ook voor mij zeer waardevol zullen zijn.

Info, details, opzet en verder: Schrijfcafé.

»

Jan van Mersbergen