Hij ging op mijn voet zitten. Ik lag op een bank. Hij deed het met opzet. Hij wilde aan mijn onderbeen trekken en mijn voet tegenhouden. Mijn reactie: terugtrekken. Dat was steeds mijn reactie. Mijn been ontspannen en loslaten, maar ik ben bedachtzaam op zulke momenten en hou spanning op de spieren rond mijn knie. Hij draaide. Laat maar los. Los. Ik hield spanning. Mijn linkerbeen ging beter, dat liet ik los. Die knie kan draaien en bewegen en neerkomen heel goed opvangen, die spieren weten dat. Spieren zijn slim. Spieren die een pees moeten opvangen die er niet meer is, die behouden spanning. Komt er veel spanning op, een hele dag, dan sluipt er vocht in. Rond die knie. Na vijf dagen carnaval bijvoorbeeld. Alles vol met vocht. Dus ik wachtte even met die fysio voor ik hem opzocht, eerst dat vocht laten zakken. We gaan trainen. Ziet er goed uit, zei hij. Beetje sterker maken, de spieren rond die knie.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen