Het nieuwe boek dat ik kocht (Dennis Lehane) heeft behoorlijk kleine lettertjes. Ik wilde de uitgeverij hier al op wijzen maar voor ik dat deed probeerde ik de leesbril die ik voor een paar euro bij Kruidvat kocht, een tijdje terug. De openingspagina van De vrouw in de spiegel werd opeens een stuk groter, ik hoefde mijn armen niet meer te strekken en de woorden bleven ook nog eens allemaal stil op de regels staan. Echter, als de snookercommentator iets bijzonder had zien gebeuren in de finale en daar iets over zei en ik de herhaling wilde zien moest ik toch echt die bril afzetten want de televisie was een vaag groen scherm geworden waar een schim met een keu overheen schoof. Wat ook lastig is: met mijn linkeroog kan ik heel goed lezen als ik het boek op ongeveer veertig centimeter van mijn gezicht hou maar met mijn rechteroog kan ik goed lezen als ik het boek een stuk dichterbij hou. Die ogen verschillen dus. Zonder bril is dat andersom, dan is links gewoon scherm op een normale afstand en wordt rechts vaag. Dat ga ik binnenkort maar een keertje laten testen.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen