In het Vondelpark is een smalle doorgang van de speeltuin naar het koffietentje en toen ik daar met die kleine naar binnen wilde stak er een rat over. De stad zit vol ratten. Bij de sportvelden lopen ze bij de bomen, langs de kade zie je ze bij de bootjes, aan onze kant van de straat lopen ze langs de gevel. In onze nieuwe buurt zag ik ze nog niet. Hoopvol. Ik heb een hekel aan die beesten. Het is een hele tour ze uit je huis te houden als je in een blok woont met heel veel woningen opeen gestampt. Er hoeven maar een paar mensen eten te laten staan en dat weten ze te vinden, en dan moeten ze soms door jouw huis. In de nieuwe buurt dus geen muis of rat te zien, en de huizen zijn van beton en iets moeilijker binnen te dringen. Wel liep er een bruine slanke kat over het grasveldje waar iedere dag eenden zitten te slapen, en die kat had een muis in zijn bek. Een dag later zaten er drie kraaien langs het fietspad en een van die kraaien had ook een muis vast, in zijn snavel. Vangen, dat doen ze. Dat proberen ze, maar hier lukt het ze dus ook. Of die muizen zitten vol gif, daar worden ze sloom van. Dat kan ook.

»

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen