Bij de boekpresentatie van Stromboli, van Saskia Noort, liep ik Erik Kriek tegen het lijf. Hij had zojuist het omslag van een bundel gemaakt met stukken over mannendingen en vaderschap, die in het najaar bij Thomas Rap verschijnt. Erik begrijpt mannendingen, en inmiddels ook het vaderschap. Hij gaat er tekeningen bij maken. Die avond liet hij me het omslag zien, op zijn telefoon, dat nu op de cover van de Thomas Rap-aanbieding prijkt.
De aanbiedingstekst luidt:

‘Jan van Mersbergen gaat door het leven als man en als vader. Maar wat betekent dat eigenlijk? In Man / Vader beschouwt Van Mersbergen ‘mannendingen’ als vissen, het metselen van een muurtje, vechten en bier drinken, maar in het leven van een vader worden ook koude handjes opgewarmd, geruststellende woorden gefluisterd voor een spannende sportwedstrijd, slaapliedjes gezongen. Hij vraag zich af: ‘Doe ik het als man wel goed?’, ‘Hoe verhoudt de man zich tot de vrouw?’, ‘Wat zijn de verschillen tussen moeder- en vaderschap?’ en ‘Hoe voedt een man zijn kinderen op?’.
Met tedere pen beschrijft Jan van Mersbergen het alledaagse leven van de moderne man die een zorgzame en toegewijde vader is en tegelijkertijd op en top mannelijk en stoer is of dat op z’n minst zou willen zijn.’

Sluit totaal niet aan bij de komende boekenweek, en dat is maar goed ook.

«
»

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen