Jan van Mersbergen (1971) wordt door NRC Handelsblad ‘een van de interessantste schrijvers van Nederland’ genoemd. Hij schreef acht romans, een novelle, een verboeking en onder pseudoniem thrillers. In voorbereiding: een nieuwe roman en een derde thriller. Hij publiceerde in kranten, week- en maandbladen, literaire tijdschriften, bundels, websites, bij radio uitzendingen, in bloemlezingen.

Zijn boeken vertaald in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Catalonië, Turkije, Servië, Slovenië en Egypte.

Hij trad op in het Nederlandse boekhandelcircuit, theaters, schouwburgen en concertzalen, op het Boekenbal, op festivals als Lowlands, Crossing Border, de Parade, Zomerzinnen en Zomerparkfeest. Internationale optredens in Brussel, Berlijn, Leipzig, Frankfurt, Darmstadt, Parijs, Kopenhagen, Londen, Barcelona, Belgrado, Buenos Aires en Istanbul.

Zijn werk werd bekroond met: F. Bordewijkprijs (De laatste ontsnapping), BNG Nieuwe Literatuurprijs (Naar de overkant van de nacht) en de Hebban Debuutprijs voor Beste Thriller (Dagboek uit de rivier). Nominaties: Libris Literatuurprijs, Nederlandse Boekhandelsprijs, tiplijst AKO Literatuurprijs, Debutantenprijs, Dif Nieuwe Literatuurprijs, BNG Nieuwe Literatuurprijs, Magazijn La Vie en Rose Prijs, Halewijnprijs, The European Book Prize.

Deze site werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog van Nederland.

Verfilmingen: Naar de overkant van de nacht (Pupkin) en Morgen zijn we in Pamplona (BBC).

Sinds januari 2010 redactielid van literair tijdschrift De Revisor. Van 2014 tot en met 2016 jurylid Woutertje Pieterse Prijs.

Jan van Mersbergen