Jan van Mersbergen schreef acht romans, een novelle, een verboeking en onder pseudoniem een literaire thriller. Zijn werk is vertaald in negen landen: Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Catalonië, Turkije, Libanon, Servië en Slovenië.

Hij trad op in het Nederlandse boekhandelcircuit, in theaters, schouwburgen en concertzalen, tijdens het Boekenbal, en op grote festivals als Lowlands, Crossing Border en Zomerparkfeest. Hij gaf lezingen in Brussel, Berlijn, Leipzig, Frankfurt, Darmstadt, Kopenhagen, Londen, Barcelona, Belgrado, Buenos Aires, Istanbul en Belgrado. Hij maakte shows met muzikanten; eerst met Lazy Sunday Dream en The Rootsclub, later met de Yo-groep die naast de schrijver bestaat uit Tim Knol, Djurre de Haan en Jan van Doorn, samen met Bjorn van der Doelen van Allez Soldaat en met Smutfish.

Bekroond met de F. Bordewijkprijs 2014 voor De laatste ontsnapping, de roman die tevens de tiplijst van de AKO Literatuurprijs haalde. Shortlist van de Libris Literatuurprijs met Naar de overkant van de nacht, tevens winnaar van de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Genomineerd voor de Debutantenprijs, Dif Nieuwe Literatuurprijs, Magazijn La Vie en Rose Prijs, Halewijnprijs, le Prix Livres Européen / the European Book Prize.

Naar de overkant van de nacht wordt verfilmd door Pupkin Movies, Morgen zijn we in Pamplona door de BBC.

Deze site werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog van Nederland.

Sinds januari 2010 redactielid van literair tijdschrift De Revisor. Van 2014 tot en met 2016 jurylid van de Woutertje Pieterse Prijs.

Boekingen: Schrijvers School en Samenleving.

Foto: Bob Bronshoff