Mijn oudste zoon was helemaal gek van kranen toen hij klein was en nu is zijn kleine broertje in staat ‘kraan’ te zeggen, bijna helemaal goed te zeggen, maar vooral is hij in staat overal kranen te zien, kranen die ik vanaf de fiets nog niet gezien had, alsof hij weet waar ze staan en pas als we een of ander gebouw voorbij zijn kunnen zien. Hij weet het al, een blauwe grote kraan aan de Apollolaan, de gele kranen aan de Zuidas waar ze constant aan het bouwen zijn, de graafmachine die op een kraan lijkt aan de stadionweg. Hij weet waar ze staan.
Een jongetje hoef je niks te vertellen, in ieder geval niet over kranen. Waarom zien meisjes geen kranen? Ik heb nog nooit een meisjes over kranen gehoord, mijn dochter niet, vriendinnen niet. Het interesseert ze niet, het doet ze niks, de hoogte en de kracht doet ze niks. De functie doet ze niks.
Fietst er iemand voorbij met roze sokken aan, dan ziet mijn dochter het wel.
Heb ik hier invloed op? Stuur ik die jongen door hem kranen te wijzen voor hij ‘kraan’ zeggen kan, waardoor hij in het vervolg overal kranen ziet, en deed ik dat bij mijn dochter niet?

»

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen