In onze nieuwe buurt wordt het plastic apart ingezameld. In de schuur staat een bak met daarin een vuilniszak, daar gaat al het plastic in. Dat is de grootste afvalberg die wij produceren. De andere grote afvalpost: luiers.
Nu heb ik verder geen mening over het plastic, ik vind het alleen goed als verpakkingen hergebruikt kunnen worden. Ook vind ik het niet vreselijk dat die tomaten in de supermarkt in plastic zitten, want groente en fruit waar half Osdorp met zijn handen aan heeft gezeten vind ik helemaal niks. Dat apart inzamelen is een prima oplossing.
Nu zit er veel plastic in de oceanen en in zee, maar de paniek daarover begrijp ik alleen vanuit oogpunt van de vissen en schildpadden en vogels die slecht tegen dat plastic kunnen, niet vanuit de berichtgeving daarover. Laatst las ik dat er iedere dag twintig duizend ton plastic in zee terecht komt. Probeer dat eens voor te stellen. Die vuilniszak in de schuur is wel groot maar na een week inzamelen weegt die nog geen kilo. De zakken luiers die ik iedere week weggooi zijn veel zwaarder.
En dat plastic wordt niet door de huishoudens in zee gegooid, het wordt ingezameld. De vraag is dan: wie gooit dat plastic in zee? Rijden onze vuilnisauto’s door de duinen, het strand op, en legen ze hun opgehaalde afval in de branding? Nog nooit van gehoord. Waait het restafval van de stranden in zee? Zo veel? Lijkt me niet. Wordt het van vissersbootjes gegooid? Ik heb wel eens meegevaren op een Zeeuwse vissersboot en alles wat die vissers niet aanstond ging overboord, maar dat is al een tijde geleden en ik kan me niet voorstellen dat zij niet inzamelen.
Hoe komt die zooi in zee? Daar hoor ik nooit iemand over. Als blijkt dat het plastic dat ik apart inzamel gewoon ergens gedumpt wordt waarna er een deel in zee komt, dan stop ik daar direct mee.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen