Ze stonden al vroeg voor de deur, de mannen die de zonnepanelen kwamen plaatsen. Daar zaten wat haken en ogen aan.
Er werd soepel heen en weer gemaild over de datum en het type panelen en hoe de belastingteruggaaf zal gaan, de moeilijkheid zat hem in de dakpannen. De leverancier wilde graag die panelen op ons dak leggen, er kon een dakpan sneuvelen en of we dus een paar reservedakpannen klaar wilde leggen. We hadden geen reservedakpannen dus, hoe kom je daaraan?
Bestellen, dat is eenvoudig, maar dan moet je weten welk type pan er op het dak ligt. In de bouwtekeningen en info over het huis staat alleen: betonnen pannen. Ik weet dat ze rood zijn, maar er zijn heel veel soorten. Het dak is erg hoog, ik kan niet even gaan kijken. Met de ladder die ik heb kom ik niet eens tot het raam op tweehoog. Ik maakte een foto van het dak van de buren en overlegde met een dakpannenspecialist, die kon het ook niet precies zien. Via internet probeerde ik een groothandel waar een vriendelijke jongen van de klantenservice dacht aan VHV-pannen. Prima, maar hij wist het ook niet zeker. De buurman van nummer drie klust veel zelf, misschien wist die het, maar ik trof hem niet thuis.
Zo ging er wat tijd voorbij en we wilden het plaatsen al uitstellen, tot die mannen toch voor de deur stonden en we zeiden: Nou doe maar.
Ze zagen er betrouwbaar uit, voor zover je dat in kunt schatten. En eenmaal boven dan zouden zij wel het type dakpan kunnen achterhalen.
Mocht er een pan sneuvelen, zei de man die de leiding had, dan konden ze die plakken. Maar ze zouden voorzichtig doen.
Ze gingen het dak op en na wat boren lagen er al vlot een aantal panelen op het dak en hing er een apparaat naast de wasmachine op zolder dat de opgewekte kilowatts om moet zetten in bruikbare stroom.
De pannen bleven heel. Die eerste dag, en dat konden we via een app zien, produceerden we 1 kilowatt aan stroom.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen