In de badkamer was de afvoer van een wasbak verstopt. Het water liep erg langzaam weg. Het was de rechter wasbak, en laat dat nou precies de wasbak zijn waar iedere ochtend en avond de twee vrouwen in dit huishouden voor staan, met lang haar. Dat spoelt vanzelfsprekend door die afvoer, haartje voor haartje, en na een tijdje vernauwt die afvoer zich zo dat het water in de bak blijft staan.
Geen probleem verder, die afvoer los ik dan wel op, maar waar het die ochtend over ging was dat ik op mijn telefoon bij het ontbijt een filmpje voorbij zag komen waarin met een soort langs spriet met een draaihendel aan de bovenkant alle haren uit de afvoer gevist worden. Aan de oranje spriet zitten minieme haartjes, en daar hechten de gewone lange vrouwenharen zich aan, en de zooi wordt zo uit de afvoer getrokken zonder dat je er van dat chemische spul in hoeft te gieten en zonder dat je handen vies worden.
Mijn dochter zei: Toevallig toch. Van de week was de wasbak verstopt en nu krijg je dit filmpje.
Ja, zei ik, en ik heb niet op internet gezocht naar afvoerverstoppingen.
Mijn dochter wist hoe het zat: Ze luisteren ons af.
Dat kan niet, zei ik.
Ja hoor, zei ze en ze pakte mijn telefoon. Er zit hier een ding om in te praten en dat werkt ook als microfoon.
Ze hield de telefoon bij haar gezicht.
Hallo hallo. Zijn jullie daar. Ja? Heel goed. Error error. De verbinding is krr krr erg slecht. Ik herhaal error error erg slecht krrr krrr…
Toen legde ze de telefoon op tafel.
Zo, zei ze. Nu houden ze er wel mee op.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen