literaire en praktische schrijftips

april 2024
Cossee
128 blz
isbn 9789464521283

reacties | fragment | inkijkexemplaar


‘Tot over een halfuur,’ is de geruststellende boodschap van Jan van Mersbergen als hij zijn workshopdeelnemers aan het schrijven zet. Hij, schrijver van een veelzijdig oeuvre, geeft online les vanuit zijn provisorisch gebouwde studio; het washok op zolder.

In het halfuur dat zijn cursisten schrijven, geeft Van Mersbergen een kijkje in de gedachten van de schrijver. Het basisidee: schrijven en lezen zijn werkwoorden – een actieve bezigheid. Op ieder stuk proza kun je grip krijgen aan de hand van vaste waarden. Plaats en tijd, handeling of juist gedachten, een verteller die vooral toont of juist kletst. En altijd sijpelt er een beetje van de werkelijkheid door in de romanwereld. Het washok zelf bijvoorbeeld, herkennen we dat niet uit zijn laatste roman We moeten praten?

Berichten uit het washok is geen les- of theorieboek over het schrijven van proza. Veel meer is het een nieuwsgierige overdenking met praktische handvatten over schrijven, aan de hand van opvallende zinnen uit de wereldliteratuur, uit Nederlandse romans, liedteksten, Jip en Janneke, en het beeld van een juichende Italiaanse voetballer.

Jan van Mersbergen