schrijven
NRC Handelsblad: ‘een van de interessantste schrijvers van Nederland.’ Ik schreef negen romans, een novelle, een bundel over mannenzaken en vaderschap, en een verboeking aan de hand van een filmscript. Mijn romans zijn veelvuldig vertaald. Onder het pseudoniem Frederik Baas publiceer ik thrillers. Verfilmingen in de maak: Naar de overkant van de nacht (Pupkin) en Morgen zijn we in Pamplona (BBC).

prijzen
Mijn werk werd bekroond met: F. Bordewijkprijs (De laatste ontsnapping), BNG Nieuwe Literatuurprijs (Naar de overkant van de nacht) en de Hebban Debuutprijs voor Beste Thriller (Dagboek uit de rivier). Nominaties: Libris Literatuurprijs, Nederlandse Boekhandelsprijs, tiplijst AKO Literatuurprijs, Debutantenprijs, Dif Nieuwe Literatuurprijs, drie maal de BNG Nieuwe Literatuurprijs, Magazijn La Vie en Rose Prijs, Halewijnprijs, The European Book Prize, Literatuurprijs Amsterdam Nieuw West.

optredens
Ik trad op in het Nederlandse boekhandelscircuit, in diverse grote zalen, op het Boekenbal, op festivals. Internationale optredens door heel Europa, in Istanbul en Buenos Aires. Samen met Gilles van der Loo organiseer en presenteer ik De vertellers van Helmers; de tweemaandelijkse voorleesavond in het Amsterdamse café Helmers.

verhalen
Voor de Volkskrant, Trouw, de Morgen, de Limburger, AD en NRC schrijf ik verhalen en beschouwingen, en interview ik schrijvers. In literaire tijdschriften publiceer ik korte verhalen. Voor Vrij Nederland schrijf ik op zichzelf staande persoonlijke artikelen die tegelijk een maatschappelijk probleem blootleggen. Het verhaal over hoe ouders reageren op de keuze voor een nieuwe juf is het meest gelezen artikel op de site van Trouw. Het verhaal over het bezoek van het concert van Katy Perry met mijn dochter werd tot de beste tien verhalende journalistieke stukken van 2018 gerekend. Deze site werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog van Nederland.

redactie
Naast schrijven begeleidde ik als redacteur ruim zeventig schrijvers op weg naar een verbeterd manuscript en in veel gevallen naar publicatie. Ook geef ik workshops met een sterk praktisch karakter. Sinds januari 2010 ben ik redacteur van literair tijdschrift De Revisor.

jury
Van 2014 tot en met 2016 was ik jurylid Woutertje Pieterse Prijs. In 2012 maakte ik deel uit van de jury van Film by the Sea in Vlissingen. Ook zat ik in de jury van de gedichtenwedstrijd voor de fusiegemeente Altena, in januari 2019. Datzelfde jaar was ik juryvoorzitter van de Thrillergids van Vrij Nederland.

Jan van Mersbergen