schrijven
Jan van Mersbergen (1971) wordt door NRC Handelsblad ‘een van de interessantste schrijvers van Nederland’ genoemd. Hij schreef negen romans, een novelle, een bundel over mannenzaken en vaderschap, en een verboeking. Zijn romans zijn veelvuldig vertaald. Onder het pseudoniem Frederik Baas publiceert hij thrillers. Verfilmingen in de maak: Naar de overkant van de nacht (Pupkin) en Morgen zijn we in Pamplona (BBC).

prijzen
Zijn werk werd bekroond met: F. Bordewijkprijs (De laatste ontsnapping), BNG Nieuwe Literatuurprijs (Naar de overkant van de nacht) en de Hebban Debuutprijs voor Beste Thriller (Dagboek uit de rivier). Nominaties: Libris Literatuurprijs, Nederlandse Boekhandelsprijs, tiplijst AKO Literatuurprijs, Debutantenprijs, Dif Nieuwe Literatuurprijs, drie maal de BNG Nieuwe Literatuurprijs, Magazijn La Vie en Rose Prijs, Halewijnprijs, The European Book Prize, Literatuurprijs Amsterdam Nieuw West.

optredens
Hij trad op in het Nederlandse boekhandelscircuit, in diverse grote zalen, op het Boekenbal, op festivals. Internationale optredens door heel Europa, in Istanbul en Buenos Aires. Samen met Gilles van der Loo organiseert hij De vertellers van Helmers; de tweemaandelijkse voorleesavond in café Helmers.

verhalen
Voor de Volkskrant, Trouw, de Morgen, de Limburger, AD en NRC schrijft hij verhalen en beschouwingen, en maakt hij interviews met schrijvers. In literaire tijdschriften publiceert hij korte verhalen. Voor Vrij Nederland schrijft hij op zichzelf staande persoonlijke artikelen die tegelijk een maatschappelijk probleem blootleggen. Zijn verhaal over hoe ouders reageren op de keuze voor een nieuwe juf is het meest gelezen artikel op de site van Trouw. Het verhaal over het bezoek van het concert van Katy Perry met zijn dochter werd bij de beste tien verhalende journalistieke stukken van 2018 gerekend. Deze site werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog van Nederland.

redactie
Naast schrijven begeleidde hij als redacteur ruim zeventig schrijvers op weg naar een verbeterd manuscript en in veel gevallen naar publicatie. Ook geeft hij workshops met een sterk praktisch karakter. Sinds januari 2010 is hij redacteur van literair tijdschrift De Revisor.

jury
Van 2014 tot en met 2016 was hij jurylid Woutertje Pieterse Prijs. In 2012 maakte hij deel uit van de jury van Film by the Sea in Vlissingen. Ook zat hij in de jury van de gedichtenwedstrijd voor de fusiegemeente Altena, in januari 2019. Datzelfde jaar is hij juryvoorzitter van de Thrillergids van Vrij Nederland.

Jan van Mersbergen