Ik schreef tien romans, een novelle, onder het pseudoniem Frederik Baas drie thrillers, een bundel over mannenzaken en vaderschap, een verboeking aan de hand van een filmscript en een Gouden boekje. Mijn werk is in negen talen vertaald. Op stapel: een autofictie-boek (februari 2022) en een groot non-fictieboek over Carnaval (november 2022). Van twee romans zijn de filmrechten verkocht: Naar de overkant van de nacht (Pupkin) en Morgen zijn we in Pamplona (BBC).

Mijn werk werd bekroond met: BNG Nieuwe Literatuurprijs (Naar de overkant van de nacht), F. Bordewijkprijs (De laatste ontsnapping), Hebban Debuutprijs voor Beste Thriller (Dagboek uit de rivier) en de NRC Lezersprijs (De onverwachte rijkdom van Altena).

Nominaties: shortlist Libris Literatuurprijs, Nederlandse Boekhandelsprijs, Debutantenprijs, Dif Nieuwe Literatuurprijs, BNG Nieuwe Literatuurprijs, Magazijn La Vie en Rose Prijs, Halewijnprijs, de Prijs voor Beste Verhalende Journalistiek, longlist AKO Literatuurprijs, The European Book Prize, Literatuurprijs Amsterdam Nieuw West.

Ik trad op in het Nederlandse boekhandelscircuit, in diverse grote zalen, op het Boekenbal, zeven keer op Lowlands, drie keer op Crossing Border, veelvuldig op andere festivals. Internationale optredens door heel Europa, in Londen, Barcelona, Leipzig, Frankfurt, Berlijn, in Istanbul en Buenos Aires. Samen met Gilles van der Loo organiseer en presenteer ik de Vertellers van Helmers; de tweemaandelijkse voorleesavond in het Amsterdamse café Helmers. Naast eigen optredens verzorg ik publieke gesprekken met schrijvers, zoals voor boekhandel Donner in Rotterdam.

Voor de Volkskrant, Trouw, de Morgen, de Limburger, AD en NRC schreef ik verhalen en beschouwingen, en interviewde ik schrijvers. In literaire tijdschriften publiceerde ik korte verhalen. Voor Vrij Nederland schreef ik op zichzelf staande persoonlijke artikelen die tegelijk een maatschappelijk probleem blootleggen. Het verhaal over hoe ouders reageren op de keuze voor een nieuwe juf was in 2017 het meest gelezen artikel op de site van Trouw. Het verhaal over het bezoek van het concert van Katy Perry met mijn dochter werd tot de beste tien verhalende journalistieke stukken van 2018 gerekend. Deze site werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog van Nederland.

Naast schrijven begeleidde ik als redacteur ruim honderd schrijvers op weg naar een verbeterd manuscript en in veel gevallen naar publicatie. Ook geef ik workshops met een sterk praktisch karakter. Van 2010 tot 2020 was ik redacteur van literair tijdschrift De Revisor.

Van 2014 tot en met 2016 was ik jurylid Woutertje Pieterse Prijs. In 2012 maakte ik deel uit van de jury van Film by the Sea in Vlissingen. Ook zat ik in de jury van de gedichtenwedstrijd voor de fusiegemeente Altena, in januari 2019. Datzelfde jaar was ik juryvoorzitter van de Detective en Thrillergids van Vrij Nederland, zoals ook in 2020.

contact: janvanmersbergen ad hotmail punt com

Jan van Mersbergen