schrijven
Ik schreef negen romans, een novelle, onder het pseudoniem Frederik Baas drie thrillers, een bundel over mannenzaken en vaderschap, en een verboeking aan de hand van een filmscript. Mijn romans zijn veelvuldig vertaald. Op stapel: de nieuwe thriller (september 2020), een tiende roman (april 2021), een Gouden Boekje, en twee non-fictie boeken, waarvan één over carnaval (november 2022). Verfilmingen in de maak: Naar de overkant van de nacht (Pupkin) en Morgen zijn we in Pamplona (BBC).

prijzen
Mijn werk werd bekroond met: BNG Nieuwe Literatuurprijs (Naar de overkant van de nacht), F. Bordewijkprijs (De laatste ontsnapping), Hebban Debuutprijs voor Beste Thriller (Dagboek uit de rivier) en de NRC Lezersprijs (De onverwachte rijkdom van Altena).
Nominaties: shortlist Libris Literatuurprijs, Nederlandse Boekhandelsprijs, Debutantenprijs, Dif Nieuwe Literatuurprijs, drie maal BNG Nieuwe Literatuurprijs, Magazijn La Vie en Rose Prijs, Halewijnprijs, en de prijs voor Beste Verhalende Journalistiek; longlist AKO Literatuurprijs, The European Book Prize, Literatuurprijs Amsterdam Nieuw West.

optredens
Ik trad op in het Nederlandse boekhandelscircuit, in diverse grote zalen, op het Boekenbal, op festivals. Internationale optredens door heel Europa, in Istanbul en Buenos Aires. Samen met Gilles van der Loo organiseer en presenteer ik De vertellers van Helmers; de tweemaandelijkse voorleesavond in het Amsterdamse café Helmers.

verhalen
Voor de Volkskrant, Trouw, de Morgen, de Limburger, AD en NRC schrijf ik verhalen en beschouwingen, en interview ik schrijvers. In literaire tijdschriften publiceer ik korte verhalen. Voor Vrij Nederland schrijf ik op zichzelf staande persoonlijke artikelen die tegelijk een maatschappelijk probleem blootleggen. Het verhaal over hoe ouders reageren op de keuze voor een nieuwe juf was in 2017 het meest gelezen artikel op de site van Trouw. Het verhaal over het bezoek van het concert van Katy Perry met mijn dochter werd tot de beste tien verhalende journalistieke stukken van 2018 gerekend. Deze site werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog van Nederland.

redactie
Naast schrijven begeleidde ik als redacteur ruim tachtig schrijvers op weg naar een verbeterd manuscript en in veel gevallen naar publicatie. Ook geef ik workshops met een sterk praktisch karakter. Sinds januari 2010 ben ik redacteur van literair tijdschrift De Revisor.

jury
Van 2014 tot en met 2016 was ik jurylid Woutertje Pieterse Prijs. In 2012 maakte ik deel uit van de jury van Film by the Sea in Vlissingen. Ook zat ik in de jury van de gedichtenwedstrijd voor de fusiegemeente Altena, in januari 2019. Datzelfde jaar was ik juryvoorzitter van de Detective en Thrillergids van Vrij Nederland, zoals ook in 2020.

contact
janvanmersbergen@hotmail.com

Jan van Mersbergen