Toen ik met mijn duim tussen de klep van de vuilcontainer kwam vroeg ik me af of het nog bestaat: Gereedschapsverhuur De Blauwe Duim.
Ik vond die naam altijd wel geslaagd. Klussers die gereedschap moeten huren hebben meer kans op een blauwe duim dan klussers die alles paraat hebben in hun schuurtje.
Nog nooit heb ik gereedschap gehuurd, behalve een keer touw en blok om te verhuizen. Dat moet je niet zelf willen hebben, dat komt iedereen om de haverklap bij je lenen en verdwijnt zo op den duur.
Gereedschapsverhuur De Blauwe Duim had volgens mij zijn oorsprong in de kraakwereld. Breekijzers kon je er in ieder geval huren. Klussen deden ze in die hoek ook vaak, en vaak zelf, maar echt goed klussen was er zelden bij. Veel felle kleuren en gammele constructies.
Van de week was ik bij de Gamma om een stuk nylon touw te kopen, dat heb ik nodig om de berk in de achtertuin definitief om te zagen, daarmee kan iemand van beneden trekken en wat sturen. Niet geleiden, een beetje trekken vooral om druk op de zaag te verminderen, want horizontaal zagen in een boomstam van een nog levende boom, dan loopt de zaag altijd vast. Dus gaat er een touw aan, een stukje hoger, en dan kun je vanaf de grond de stam iets opzij trekken – bomen zijn flexibel.
Het deed wel pijn, die duim tussen de klep van de vuilcontainer. Nu kleurt-ie blauw en paars. Klassiek.
Ik ben gaan zoeken. Gereedschapsverhuur De Blauwe Duim bestaat nog steeds.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen