In de ochtend begonnen ze te heien bij de buren, net naast ons blok. Die buren zijn al maanden verhuisd, het huis wordt opgedeeld in een paar wooneenheden. Dat gebeurt tegenwoordig in deze buurt. Makelaars kopen eengezinswoningen op en verbouwen dat tot woningen met daarin een paar appartementen.
De avond ervoor was ik bij een optreden van Tim Knol in de Meervaart. Hij speelde mooie liedjes en vertelde verhalen. Een liedje van Lucinda Williams was prachtig. If my love could kill. Ze zingt voor haar zieke vader, vertelde Tim. Het gaat over liefde en over de dood. Als je veel van iemand houdt die op sterven ligt, wat doe je dan?
De nieuwe huiseigenaren, een bedrijf, sturen een nette brief waarin staat dat ze iets willen betekenen voor de woningmarkt, dat ze vraag en aanbod bij elkaar willen brengen. Vanzelfsprekend willen ze vooral bepaalde geldstromen sturen en richting hun eigen portemonnee laten leiden.
Zingen en de mensen in de zaal laten voelen wat er gebeurt als je iemand verliest waar je veel van houdt. Met stem en gitaar. Muziek is zo’n bijzonder direct en emotioneel middel. Tim kan geweldig spelen en zingen. De basis is de muziek die hij van kinds af aan kent en omarmd heeft. Die fundering is stevig. Tim zal nooit eerst slopen om weer iets op te bouwen.
Binnenkort gaan we een stukje wandelen samen.
De woningmarkt is krankzinnig. De huizenprijzen stijgen harder dan je kunt sparen. Dat is al een teken.
Tim heeft een huis gekocht. Hij woonde midden in de stad op een te kleine woonboot. Nu gaat hij naar een echt huis. Ik zag aan hem dat hij daar heel veel zin in heeft. Zingen over verlies en daarmee je leven opbouwen. De fundering is er al. Verhalen vertellen over muzikanten die een tragisch en dramatisch leven leidden maar wel mooie liedjes daarover achterlieten. Tim weet dat heel goed te gebruiken.
Nu begon het gedreun. Er werden ronde metalen de tuin van de buren ingebeukt. Het waren er niet zo veel. En niet zo lang. In de binnenstad zie je soms enorme palen die een gebouw in moeten, nieuwe funderingen. Die zijn dan wel vijf meter lang. Deze zijn kort, een teken dat er ergens vaste grond onder het moeras zit waaruit deze polder bestaat.
Als Tim in de buurt speelt, ga dan kijken en luisteren. De show geeft rust, geeft gedachten, geeft relativering, geeft humor, geeft emotie. Dat is iets anders dan dreunen. Dan palen de grond in rammen, al wordt er straks op die palen weer iets gebouwd waar mensen op kunnen wonen. Zo simpel is het ook.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen