Een huis betekent: alles wat onderhouden moet worden goed onderhouden en alles wat kapot gaat zien te repareren. Soms zijn dat zaken die ik zelf echt niet kan of wat te groot is, zoals het complete schilderwerk van de kozijnen of het plaatsen van zonnepanelen. Meestal zijn het kleine dingetjes die ik echt zelf op wil lossen, zoals een pergola bouwen, de trap schilderen, een nieuwe oven of een vaatwasser inbouwen, of in dit geval een draaiknop van de dimmer in de badkamer vervangen.

Het gaat om een stopcontact met daarboven twee dimmers: eentje voor de spotjes in het plafond en eentje voor de twee extra spotjes boven de grote spiegel. De bovenste dimmer, voor de spiegelspotjes was kapot. Ik had geen zin om dat complete stopcontact met dimmers te vervangen, het moest toch mogelijk zijn het bij die ene dimmerknop te laten.

Dus ik ging wat zoeken op internet en in de badkamer bij de dimmer. De knop was er al af, daarachter zat een draaischroef, die kon er ook af. Er bleef alleen een erg smal pinnetje zitten, waar de knop op geklemd zat. Daarna kwam een wit plaatje los. Dat zijn onderdelen, en die zijn te vervangen. Maar hoe heet zo’n ding? Internet bracht me via de zoekopdracht; ‘draaikop – dimmer – vervangen’ bij de term ‘centraalplaat.’ Dat wist ik niet. dat zijn zo van die ontdekkingen die ik bijzonder leuk vind.

Dus ik ging naar de bouwmarkt, met de oude knop en het plaatje in mijn jaszak en een rolmaat, om te kunnen zien of de dimmers die ze in het schap hadden hangen zouden passen. Ik vind er één in dezelfde kleur, met een even grote vierkante plaat en met een iets kleinere knop. Het formaat van die knop maakt me niks uit, het moet passen. Ik kon niet zien of de knop op het pinnetje zou passen. Dat was de gok.

Thuis probeerde ik de vierkante plaat – die paste, na een kwartslag draaien, prima. De moer paste nog. Alleen de knop bleek te ruim. Ik probeerde de knop op te vullen met tape en kit, maar ik wist eigenlijk al dat dit niet zou houden: te weinig grip. Dus zocht ik verder. Er moest iets te vinden zijn dat de knop zou verkleinen of het pinnetje dikker zou kunnen maken. Ik kwam uiteindelijk uit bij dimmeradapters, een term die je nooit zo verzint en die me net zo blij maakte als die centraalplaat.

In de bouwmarkten zijn die superkleine dingetjes niet te krijgen, in ieder geval niet bij ons in de buurt, dus ik moest ze bestellen. Na twee dagen kwam er een enorme envelop (a4-formaat) met daarin drie zakjes met in ieder zakje twee hele kleine pieletjes. Ik haalde er een uit een zakje, klemde die in de dop met het te ruime gat, en de knop paste daarna perfect op het pinnetje dat uit de centraalplaat stak. Alles weer in orde. Wat een belevenis.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen