Het gebeurde de afgelopen maanden regelmatig dat ik op vrijdagnacht nog laat in de kroeg zat en dan zei: ‘Ik ga maar naar huis want morgen moet ik om negen uur vertrekken naar de voetbalclub.’
‘Maar dat is over vijf uurtjes al.’
‘Je hebt gelijk, ik blijf nog even.’
Dat gebeurde een aantal keer, in ieder geval als het team waar ik leider van ben een thuiswedstrijd moest spelen, die staan allemaal gepland om elf uur ’s ochtends op het hoofdveld. Vanochtend gaat die vlag niet op. Even geen voetbal in de ochtend.
Mijn jongste zoon slaapt inmiddels redelijk goed, en op zaterdagochtend kan hij nog wel eens uitslapen. Dan slapen wij ook uit. Buiten dat is het wel eens lekker om op te staan en op je gemak koffie te drinken en tot een uur of een in huis te hangen, de plantjes water te geven, een beetje op te ruimen en misschien gewoon een boek te lezen.
Vorig seizoen was ik geen leider van dat team, en toen miste ik het. Nu begeleid ik die jongens en eigenlijk regel ik wat randzaken en dat is het. Shirtjes, broekjes en sokken klaarleggen, pionnen en hesjes die de trainer gebruikt tijdens de warming-up, de ballen oppompen met de brakste ballenpomp van Amsterdam, tas met bidons vullen, het wedstrijdformulier invullen en opsturen, de scheidsrechter koffie geven, de leider en trainer van de tegenstander een handje geven en vragen of ze tot nu toe ook zo’n lekker seizoen hebben, thee in de rust, de punten in de tas stoppen bij de vuile was die naar het washok gaat en in de kantine een beetje na kletsen.
Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben.
Ik denk dat het onzichtbare karakter van mijn rol het belangrijkste is. Als niemand merkt dat ik er ben gaat het goed.
Op deze ochtend staat er geen wedstrijd op de kalender. Na de Carnaval weer. Nog acht wedstrijden. Toen ik in de zomer weer begon bij dit team heb ik mezelf gepresenteerd als een leider met kampioensgarantie. Iedere keer als ik thee inschenk denk ik daaraan. Bluf is belangrijk in het spelletje voetbal, en indirect zelfs bij het uitschenken van een stuk of veertien kopjes thee, met bibberend handje.
Voor volgend seizoen liggen er nieuwe plannen. Vanmiddag speel ik met mijn veteranenteam in Badhoevedorp, dat is voor mij eigenlijk een thuiswedstrijd.

»

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen