Het is vreemd om in één stukje iets te schrijven over twee mannen die overleden zijn, want dat overlijden staat natuurlijk los van elkaar. Al waren er overeenkomsten genoeg. Precies in deze week, de een net vijftig, de ander bijna vijftig, allebei niet-Nederlands maar ergens ook oer-Hollands, sterk met taal, gretig als het om drinken ging.

Anil hing afgelopen juni nog tegen me aan in de kroeg, toen nog open, na de uitvaart van zijn vriend. Hij was ontroostbaar, dus ik probeerde hem niet te troosten. We dronken bier.

In dezelfde kroeg was Hafid in die periode ook weer terug, en onveranderd scherp en slim, en met precies de juiste woorden, een heel even geen woorden. In 2014 gaven we samen een lezing in de Hallen, en na afloop was er bier en toen vroeg ik hem of hij anders met alcohol omging nu zijn lever helemaal kapot was. Hij nam een grote slok bier. Zes jaar later aan de bar keek ik hem alleen even aan, een onuitgesproken vraag of hij nog iets wilde drinken. Zijn ogen gaven het antwoord.

Sorry jongens, dat jullie samen in een I.M. terecht zijn gekomen. Het is jammer dat de kroeg vanavond niet open is. Het terras is vandaag geen optie, zo zal het wel moeten zijn.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen