Ik kocht twee verzinkte paalpunthouders waar een tuinpaal van 6,8 in het vierkant in past, die palen had ik al besteld en zouden binnenkort bezorgd worden, samen met de steentjes en de opsluitbandjes. Die palen vormen straks de overkapping. Daar laat ik plantjes overheen groeien.
Van die bandjes had ik er tien besteld, dat is ruim voldoende. Die dingen zijn van beton en wegen bijna 17 kilo per stuk. De steentjes zijn 14 in het vierkant en wegen drie kilo per stuk precies en voor het terras heb ik er 540 nodig dus dat is bij elkaar al bijna 1800 kilo aan beton en daarbij nog eens tien zakken ophoogzand, wat erg goedkoop is maar wel 25 kilo per zak weegt.
Dus ik had voor ruim tweeduizend kilo aan materiaal, en dan tel ik het hout, de houtdraadbouten, de schroeven en pluggen, en het bosje touw nog niet eens mee. Van de latjes die ik ook nog kocht, twee van 330 en twee van 210 en twee bij vijf, maak ik twee mallen, eentje voor de gehele breedte van het terras, dan hoef ik alleen vier paaltjes te slaan op de hoeken die ik met de latten eerst waterpas zet en er dan het touw langs span waar de opsluitbandjes langs komen, vandaar het touw.
Ik hou erg van dit soort klusjes. Ik heb wel eens gezegd dat schrijven net steentjes leggen is. Deze voorbereidingen moet je met schrijven ook doen. Het materiaal verzamelen. Kijken wat je nodig hebt. Dat verslepen. Compleet krijgen. En dan gaan graven en egaliseren, ophogen met zand, beetje aanstampen met mijn werkschoenen, en dan begint het eigenlijke leggen van de steentjes pas.
Als alles ligt: die laatste zak zand die hopelijk nog over is erin vegen. Dat is redactie. Dat maakt het terras stevig.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen