De turnwedstrijd was in de hal in Sloten. Veel van de deelnemers en hun publiek trainde op andere locaties want bij de ingang hoorde ik heel vaak: Wat een mooie hal.
Het is helemaal geen mooie hal, maar wel erg geschikt voor turnen. Er staan geen lijnen op de vloer, er staan geen baskets of doeltjes, de hal is alleen voor turnen.
Ik moest een groepje begeleiden. Naast mijn dochter zaten er zeven meisjes in het groepje. Tussen de onderdelen door moesten de meisjes lang wachten. Een moeder van een van de meisjes had een enorme plasticzak brood meegenomen.
Is dat voor het complete groepje? vroeg ik.
Nee, zei het meisje. Ik heb vaak honger.
Dat zei haar moeder later ook. Er zat brood in en een paar krentenbollen, en toen de wedstrijd klaar was was alles op.
Mijn dochter deed haar vloeroefening voor het eerst op muziek. Dat is wel een toegevoegde waarde. Het wordt dansen, en af en toe een sprong. Ze deed het heel goed. Alle andere meisjes wisten dat ze ging winnen.
Tijdens het wachten tussen de onderdelen liep ik wat door de zaal of ging koffie halen of zat ik bij het groepje. Die meisjes zijn onderling grappig en ze zijn lief voor elkaar en moedigen elkaar aan. Ze zijn ook allemaal heel verschillend: groot, klein, licht en donker, een klein verschil in leeftijd, maar als ze turnen zijn ze allemaal hetzelfde.
Toen we op het randje van het podium zaten en naar de vloeroefening van de kleintjes keken zei ik tegen mijn dochter dat ze alles mocht doen hier in die hal, maar niet de mop van de man in de sauna vertellen. Een van de meisjes hoorde het en zei natuurlijk meteen: Vertel vertel vertel.
Nee, zei ik. Dat kan ze echt niet vertellen.
Moppen vertellen kan heel vervelend zijn, zeker als iemand zo maar uit het niets begint te vertellen, maar een mop die niet verteld mag worden is altijd goed. Dat zijn de rare wetten van de mop.
Mijn dochter dacht aan de mop en moest alweer lachen. Het is haar favoriete mop. Dat lachen maakte de andere meisjes nog nieuwsgieriger.
Vertel nou.
Goed dan, zei mijn dochter. Een olifant en een man zitten in de sauna. Zegt die olifant: Eet jij daarmee?
De meisjes vonden het heel erg grappig. Toen moesten we naar het onderdeel sprong.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen