De onverwachte rijkdom van Altena is opgenomen in de lijst van 25 boeken die op gaan voor de NRC Lezersprijs. Nog mooier nieuws is: iedereen mag stemmen. Het is een prijs zoals de NS Publieksprijs, maar dan na selectie van NRC. Veel usual suspects dus. Er zijn feitelijk vijf kanshebbers, plus het boek dat een uitgekiende campagne gaat voeren. Hier liggen kansen!
Vorig jaar werden bijna 12 duizend stemmen uitgebracht. De winnaar kreeg twintig procent van de stemmen. Nu heeft deze site dagelijks ongeveer vijfhonderd bezoekers. Dat zijn vooral bezoekers die iedere dag terug komen. Iedere dag behalve zondag lever ik een verhaaltje waar jij de dag mee kunt beginnen. Helemaal gratis en voor niks. Nu doe ik dat ook omdat ik een schrijver ben die wil schrijven, die stukjes zijn een oefening in vertellen, in routine, in meters maken. Maar soms kan ik er wel iets voor terug vragen: stem!
En zoals mijn opa Groenenberg altijd bij verkiezingen zei: ‘Het maakt niet uit op wie je stemt, als je maar op de goeie stemt.’
Als iedereen hier vanaf nu even stemt, is een begin gemaakt. Het aanvullende aantal stemmen dat me zal verzekeren van de NRC Lezersprijs zal via twitter, facebook en instagram binnen geharkt worden. Leuke bijkomstigheid is dat je kans maakt op alle vijfentwintig genomineerde boeken, waaronder veel moois, en als je mijn roman dan dubbel hebt geef je die gewoon aan de buurvrouw.
Dit bericht zal nog wel een paar keer herhaald worden. Lezen is herlezen, een boodschap overbrengen is herhalen. Als in een talkshow vier keer gezegd wordt dat een boek geweldig is, dan herkennen lezers de volgende dag in de boekwinkel de sticker die direct op het boek geplakt is als waarheid: Geweldig! Het is immers op tv gezegd. Dus, sorry alvast voor de spam en de campagne, maar zo werkt lezen tegenwoordig.
Op naar 17 december, als de stembussen sluiten. Nogmaals dank!

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen