Alles is al twee maanden dicht, maar als je naar het weer geopende Artis gaat merk je pas dat alles nog steeds heel erg dicht is.
De weg naar de dierentuin toe was heel mooi door het enthousiasme van mijn zoontje die het wel wat koud had op dit vroege uur, we hadden gereserveerd voor de vroegst mogelijke tijd, maar hij wilde heel graag weer naar de dierentuin. Hij had zijn eigen babyolifantje meegenomen om samen naar de echte pasgeboren babyolifant te gaan kijken. Dat was dan ook meteen zo’n beetje het enige dier dat te zien was.
Het verblijf van de krokodil was dicht, de kleine zoogdieren was dicht, de vissen dicht, de vlinders dicht, de chimpansees dicht, pinguïns, zelfs de insecten waren dicht.
Bij de babyolifant zaten drie lieveheersbeestjes op grote wollige bladeren. Mijn zoontje telde ze. Verder zag hij de zebra’s, een giraf en de boze wolf. Dat was het wel.
Er was een route en de uitgang was aan de zijkant. Tientallen borden dat je er niet door kon. Mijn zoontje maakte het niks uit, en mij eigenlijk ook niet. Het is alleen een beetje behelpen. Een open dierentuin, maar alles was dicht, en dat valt daar meer op dan in het park. Het was lopen in een park met een paar dieren en verder heel veel groen dat de afgelopen twee maanden flink gegroeid is. De klimop heeft de waterval bijna helemaal overwonnen.
De dierentuin belde me twee weken geleden op. Ze hebben vrienden nodig. Ik begrijp dat ze al hun leden bellen, daar hebben ze gegevens van, maar wij zijn dus al lid en daarnaast kun je nog vriend worden. Dat is een beetje dubbelop. Ik zei dat ik de dierentuin steun, dat de inkomsten van de leden gewoon doorliepen in de periode dat de dierentuin gesloten was, en dat ze dus eigenlijk mensen moeten bellen die nog geen lid of vriend zijn.
Dat klopte wel, zei de man. Aan zijn stem te horen was hij een wat oudere vrijwilliger. Er liepen nu ook heel veel wat oudere vrijwilligers rond om de mensen de route te wijzen en uit de gebouwen te houden.
Ik vond het wat schraal. Artis is geweldig, maar ze hebben erg veel vaste leden waarvan er waarschijnlijk weinig hun lidmaatschap vanwege corona opgezegd hebben. Vergelijk het met de horeca, die hebben echt geen inkomsten. En Artis mag ook al eerder open, en dan is nog bijna alles dicht.
Het zou wat zijn: gaat je favoriete café weer open, heb je gereserveerd en zit je eindelijk weer lekker aan de bar of aan een tafeltje, is er geen bier!
Dus ik liep wat mopperend door de dierentuin, tot ik in de zon een kopje koffie dronk met uitzicht op de zeeleeuw en ik even later mijn zoontje over de paadjes zag huppelen. Toen was alles weer normaal. Mijn zoontje was erg blij dat de dierentuin weer open was. Op dat moment realiseerde ik me dat het helemaal niet om de dieren gaat, het is gewoon het mooiste park van Amsterdam.
Bij de uitgang kreeg hij ook nog twee hijskranen te zien. Een van de kranen zette een grote metalen kist op het dak van een gebouw.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen