We kregen een brief van de gemeente. Omdat het afval bij de afvalverwerking gescheiden wordt stopt de gemeente met het spart inzamelen van plastic. Nu had ik al eerder de indruk dat de plasticbakken gewoon door de reguliere vuilniswagens geleegd werden, net zoals vroeger het glas dat op kleur werd gesorteerd bij de glasbak met drie ingangen uiteindelijk onderin de bak allemaal bij elkaar kapot viel. De brief veranderde het verwerken van afval in ons huis.

Mijn oudste zoon brengt een keer per week het glas, papier en plastic weg. Dat was een mooi klusje voor hem. Nu er alleen glas en plastic overblijft wordt dat een stuk makkelijker. een keer fietsen, in plaats van twee. Onder het aanrecht zit een kleine vuilnisbak aan de deur en er staat apart een bak voor het plastic. Het plastic is zo vol, de supermarkt verpakt werkelijk alles in plastic. Dus staat er in de schuur een grotere bak met een vuilniszak waar dat in geleegd wordt. Dat leek me een beetje onzinnig om nog steeds te blijven doen. Maar wat dan wel?

Die kleine afvalbak met het plastic erbij moet waarschijnlijk iedere dag geleegd worden. Dat steeds naar de container aan de straat brengen maakt je dol. Een grote afvalbak in de keuken waar alle zooi in past, en die eens in de zoveel dagen legen? Dat staat zo lelijk in huis, we hebben een open keuken. De kleine bak aan het deurtje van het keukenkastje blijven gebruiken en het restafval legen in de schuur? Dan krijg je muizen in de schuur.

We wisten het niet precies. Ik hou wel van schuiven in huis, en vooral van schuiven in de schuur. Het plan: Ik koop een vuilnisbak waar een zak van 50 liter in past. Die zet ik in de schuur. De kleine plasticbakjes zijn de eerste dingen die daar in gingen.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen