Een goede redacteur is eigenlijk niks meer of minder dan een goede lezer. Een tekst lezen, en meteen het gevoel dat het lezen oproept onder woorden brengen. Lezen, en de vragen die opkomen durven te stellen. En daarna het gesprek aangaan met de schrijver.

Wordt de lezer aan de hand het verhaal ingetrokken of wordt de lezer afgestoten? Is de vertelling dichtbij de lezer of juist ver weg? Passen de vertelde tijd en de plaats bij het verhaal en de thema’s? Redactie op zinsniveau en zeker correcties zijn van een latere orde. Deze globale vragen gaan over de kern: Wat doet deze tekst met de lezer? En als dat niet de gewenste ervaring is, hoe is die leeservaring bij te sturen?

Gedegen redactie is voor iedere schrijver bijzonder waardevol: het geeft antwoorden op bovenstaande vragen, het geeft de schrijver de kans een manuscript bij te schaven, het biedt een mate van zekerheid en vertrouwen.

De afgelopen jaren heb ik ruim vijftig schrijvers begeleid bij hun manuscripten. Dat varieert van korte verhalen tot complete romans. Dat kan op twee manieren: door commentaar in de tekst te schrijven, altijd tussen haakjes en in een vriendelijk blauw kleurtje, of door een leesrapport te maken. In beide gevallen noteer ik wat ik tijdens het lezen voel of denk. In beide gevallen is het zoeken naar oplossingen.

Interesse, vragen, werkwijze en tarieven:
janvanmersbergen [ad] hotmail punt com.

Jan van Mersbergen