Schrijven leer je door het te doen; het delen van je werk en open staan voor opmerkingen van anderen kunnen helpen je werk te verbeteren. De beste vorm daarvoor is direct, in een groep en in een prettige omgeving.

Twee keer per jaar bied ik een reeks avonden aan waarin schrijfoefeningen uitgevoerd en besproken worden, en waarin tevens met gedegen redactie aan een bestaand verhaal gewerkt wordt. Geen loze schrijftips als: ‘een goed personage is een strevend personage’, ‘geniet van het schrijven zelf’ of ‘wees zorgvuldig met het perspectief’, maar vanuit een praktische en heldere analyse van perspectief, personages en verteltijd direct een vervolgstap bieden die het verhaal beter kan maken.

Ervaring heb ik als schrijver én lezer, als redacteur van de Revisor en van ruim vijftig schrijvers die ik individueel begeleid heb, en als docent bij o.a. Editio, Creative Writing, de Schrijversvakschool en de Schrijftuin.

Het concrete doel is het ontwikkelen van een eigen stem en een persoonlijke schrijfstandaard, een antenne die tijdens het schrijven bij iedere alinea en iedere zin vertelt welke keuze de juiste is. Een bijkomstig doel is tot een verhaal komen dat kwalitatief goed genoeg is voor publicatie in een literair tijdschrift. Een doel op de lange termijn is het binnenkomen bij een uitgeverij of literair agent.

Voor: enthousiaste aspirant-schrijvers met ambitie en open houding.
Locatie: lunchroom Bruist in de Amsterdamse Rivierenbuurt.
Periode: van oktober tot half december.
Frequentie en tijd: zes avonden, tweewekelijks op dinsdag, van 19.00 tot 22.00 uur.
Minimaal aantal cursisten: 5, maximaal 8.

Reacties:
Liny Bruijnzeel: Het meeste heb ik geleerd van het commentaar op mijn korte verhalen: glashelder, lekker technisch en aanwijzingen voor hoe het beter en verder kan. Gaf me inzicht in wat en waar ik moet verbeteren. Goed dat het tijdens de schrijfavonden alleen maar draait om dingen als tijd en plaats, wie vertelt, handelingen, eigenschappen van de personages.
Andrea Kluitmann: Heel erg nuttig.
Jaap Duin: Zeer leerzaam.
Elle Lepoutre: Hier kan ik mee verder!
Tom Kniesmeijer: Erg inspirerend. Stof tot nadenken ook. Fijn. Dit is de soort opmerkingen waar ik op hoop, die brengen me vast weer een stap verder.
Jeroen Drijver: Een heel prettig en ongedwongen manier om meer te leren. Dank voor je inspiratie!

Interesse, vragen, exacte datums, praktische info en kosten:
janvanmersbergen ad hotmail punt com.

*

Informatie over schrijven en uitgeven is te vinden op Schrijven Online, waaronder ook een overzicht van allerlei andere schrijfcursussen.

Jan van Mersbergen