Schrijven leer je door het te doen. Het delen van je verhalen en open staan voor opmerkingen van anderen kunnen helpen je werk te verbeteren. De beste vorm daarvoor is direct, in een groep en in een prettige omgeving.

Sinds 2017 bied ik workshops aan waarin schrijfoefeningen uitgevoerd en besproken worden. Geen loze schrijftips als: ‘een goed personage is een strevend personage’, ‘geniet van het schrijven zelf’ of ‘wees zorgvuldig met het perspectief’, maar vanuit een praktische en heldere analyse van perspectief, personages en verteltijd direct vervolgstappen bieden die je schrijven beter maken.

Zie het als het ontwikkelen van een antenne die tijdens het schrijven al signaleert wat er straks bij de lezer gaat gebeuren. Controle over dat mechanisme is het grote doel. Een ander concreet doel is het ontwikkelen van een eigen stem en een persoonlijke schrijfstandaard.

Als redacteur was ik tien jaar verbonden aan de Revisor, ruim tachtig schrijvers begeleidde ik individueel , en ik verzorgde lessen voor Editio, Creative Writing, de Schrijversvakschool, de Schrijffabriek en de Schrijftuin.

Het werk van een redacteur stopt niet bij de tekst. Een bijkomstig doel is publicatie. Veelvuldig heb ik schrijvers met kwalitatief goede verhalen in contact gebracht met literaire tijdschriften, uitgeverijen of agentschappen.

*

Voor: enthousiaste aspirant-schrijvers met ambitie en open houding.

Locatie: voorheen was lunchroom Bruist in Amsterdam de thuishaven van Schrijfcafé, vanaf 2021 zullen de workshops online via Zoom plaatsvinden.

Frequentie en tijd: wekelijks op zes dinsdagavonden van 19.00 tot 22.00 uur, inloop vanaf 18.45 uur.

De eerste reeks van 2021 start op 2 maart. De andere avonden: 9, 16, 23 en 30 maart; 6 april (nog één plek vrij).

De tweede reeks start op 11 mei. De andere avonden: 18 en 25 mei; 1, 8 en 15 juni (nog zeven plekken vrij).

Inschrijven is al mogelijk, via de mail. Zie onderaan deze pagina. In het najaar volgen weer twee reeksen.

Minimaal aantal cursisten: 5, maximaal 8.

*

Reacties:

Liny Bruijnzeel: Het meeste heb ik geleerd van het commentaar op mijn korte verhalen: glashelder, lekker technisch en aanwijzingen voor hoe het beter en verder kan. Gaf me inzicht in wat en waar ik moet verbeteren. Goed dat het tijdens de schrijfavonden alleen maar draait om dingen als tijd en plaats, wie vertelt, handelingen, eigenschappen van de personages.

Andrea Kluitmann: Heel erg nuttig.

Jaap Duin: Zeer leerzaam.

Elle Lepoutre: Hier kan ik mee verder!

Tom Kniesmeijer: Erg inspirerend. Stof tot nadenken ook. Fijn. Dit is de soort opmerkingen waar ik op hoop, die brengen me vast weer een stap verder.

Jeroen Drijver: Een heel prettig en ongedwongen manier om meer te leren. Dank voor je inspiratie!

Interesse, vragen, praktische info, kosten, en inschrijven: janvanmersbergen ad hotmail punt com.

Jan van Mersbergen