Ik moest de zalm op de huid bakken, maar de zalm had helemaal geen huid. Het maakte niks uit, het was lekkere zalm, en ik had er gekookte aardappels bij gemaakt, en gebakken broccoli. Dat kan ook andersom, maar gekookte broccoli vind ik niet lekker en alle drie de onderdelen bakken wilde ik niet.

Die dag sprongen de knoppen van de takken, in de tuin. Het blad kwam tevoorschijn, in een geweldig tempo, dat me leert dat de natuur geduldig is, de hele winter lang, maar als het voorjaar echt begint dan wint opeens het ongeduld. Dat is het leven. Een tijd lang wachten, en dan opeens niet meer te houden zijn.

De afvoer van een van de wasbakken in de badkamer moest eraf. Mijn vriendin had een oorbel in het afvoerputje laten vallen. De oorbel lag helemaal beneden, maar als de afvoer losgedraaid werd kon de oorbel wel teruggevonden worden, uit de drek gevist die doorgaans in de sifon zit. Ik draaide aan de ringen, ze zaten muurvast. Toen ik met een tang aan de ringen draaide ging de hele buis eraan, en de bovenkant van de sifon sneuvelde ook. De ringen bleken sterker dan de verchroomde buizen.

Toen alles los was en ik de oorbel gevonden had, maakte ik een winkelafspraak om bij de Gamma een nieuwe sifon te gaan halen. Vier uur later kon ik gaan winkelen. De oude sifon en de buis nam ik mee. Een witte kunststof sifon paste ook op de wasbak en in de afvoer, dat was veel goedkoper. Die handel zit in het kastje, dus waarom duur blinkend materiaal aanschaffen? Ik kocht twee sifons, voor het geval de andere wasbakafvoer er ook een keer aan zou gaan. Ik sloot de sifon aan. Daar was ik wel een tijdje mee bezig, die ringen goed aan laten sluiten en alles strak zien te krijgen is lastig.

Op internet zag ik een plaatje van een zwanenhals die verticaal gemonteerd was. Die van mij zag er in ieder geval een stuk beter uit.

Waarom ik begon te vertellen over zalm zonder huid weet ik niet meer. Ik weet wel dat de blaadjes in de tuin me goed deden toen de badkamer weer helemaal in orde was.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen