Als er alleen wat stof op de vloer ligt heeft stofzuigen amper effect op je gemoed, maar wanneer er flinke korrels liggen die met een tikkend geluid de stofzuigerslang door gaan, geeft stofzuigen je het gevoel dat er iets gebeurt, dat je goed bezig bent, dat het huis echt opgeruimd en netjes wordt. In feite lag er gewoon veel troep.

De huidige formatie die tot een nieuw kabinet moet leiden doet me aan stofzuigen denken. Voorheen was het vormen van een kabinet na verkiezingen in alle kalmte een beetje vegen, achter gesloten deuren. Twee of drie dikke brokken lagen er op de vloer, stofzuigen was niet eens nodig. Formeren was: die brokken bij elkaar schuiven en lag de vloer er weer netjes bij.

Na de afgelopen verkiezingen zijn de dikke brokken niet groot genoeg om veger en blik in één veeg haar werk te laten doen. Er moet een stofzuiger aan te pas komen, en het tikt en klettert in de stofzuigerslang. Daarnaast maken de kleine stofjes die nog rondzweven bijzonder veel geluid. Zij duwen vooral hun eigen agenda naar voren, alsof de verkiezingscampagnes nog steeds bezig is. De stofzuiger gaat over de vloer, maar er wordt te weinig opgeveegd.

De kiezer had af kunnen rekenen met het huidige kabinet. De kiezer heeft echter gezorgd voor een vage stofwolk die inmiddels al maanden in de kamer hangt, die maar niet neer wil dalen. De meeste partijen zijn erg klein, soms zelfs bijna gehalveerd, en toch blijft dat stof maar in de kamer in het zonlicht zweven, alsof ze de kroonprins of de koningin van het nieuwe kabinet mogen leveren en menen dat ze een heel spectrum aan eisen op tafel kunnen leggen. Het is wachten tot dat stof neerdaalt en ongemerkt en geruisloos opgezogen kan worden. Heel misschien klontert het nog samen.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen