Precies toen ik over de Overtoom fietste had een taxi een klapband. Hij reed over de trambaan. Van de andere richting kwam een tram. Ik hoorde een harde knal. Het was geen pistoolschot en ook geen vuurwerk of iets bij een bouwplaats. Die geluiden zijn respectievelijk harder en feller, bedompter en voller, en metaalachtig. Wat zijn er toch veel verschillende typen geluiden. Deze knal was hard en ook wollig. De was natuurlijk lucht die ontsnapte. Lucht die trilde, maar dan zwaar en ook kort. Boem. Ik was eerst bang dat het de tramkabel was die brak. Dat lijkt me gevaarlijk. Daar staat stroom op. Maar de tram reed door naar het Surinameplein, niks mis met de tram. Ik zag een taxi naast me rijden, van de verhoogde trambaan af, en toen zag ik dat hij scheef reed en dat de rechtervoorband plat was. Hij reed voorzichtig. Hij had het wel gemerkt. Er zat niemand in de taxi. De Overtoom was die dag anders, ook het verdere stuk helemaal tot het Leidseplein. Hoe een klapband een complete straat en de beleving van die straat kan veranderen.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen