We kwamen vast te zitten op het Tjeukemeer. We zaten met z’n vieren in het bootje. Het was een valkje, een klein bootje dat dus te diep lag voor deze route. Het Tjeukemeer is heel ondiep. Er loopt een snelweg door het meer.
Gelukkig was het warm die dag. Het waaide niet. Dat was prettig, want een weekendje zeilen is leuk, vooral als het een beetje waait. Met veel wind moet je constant met die touwen en zeilen in de weer. Een beetje dobberen met wat te drinken erbij is beter.
Dus we sprongen uit de boot en trokken de boot naar het diepere gedeelte, een soort vaargeul die slecht aangegeven stond. Of wij konden de kaart niet lezen, en de boeien.
Het schijnt dat de naam Tjeukemeer komt van Tsjûke, Fries voor teef. Een hondennaam dus eigenlijk. In het verhaal van de teef ontdekten twee boerinnen een brand. Een van hen had melk bij zich in een emmer. Ze wilde echter de brand niet blussen met de kostbare melk. De andere boerin vond dat ze dat wel moest doen en schold haar uit voor teef. Zo ging dat vroeger.
Op de plek van de brand is het meer ontstaan. Het Tjeukemeer is ruim twintig vierkante kilometer, dus het moet een flinke brand geweest zijn. Nou ja, een oppervlakkig brandje, want het meer is op de meeste plaatsen zo ondiep dat je er kunt staan.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen