Bij een verjaardag in de buurt sprak ik een buurman van twee blokken verderop. Hij woont dus in precies hetzelfde huis. We spraken over het huis en over de verschillen die er ook zijn, omdat de huizen binnen toch anders ingedeeld en ingericht zijn. Dat was een mooi gesprek.
Op de eerste en de tweede zijn aan de achterkant bij ons slaapkamers, op iedere verdieping twee slaapkamers. Hij vertelde dat hun eerste verdieping een grote kamer is en boven op de tweede hun twee kinderen allebei een eigen kamer hebben. Ook hebben ze in de berging die wij voornamelijk gebruiken als opslag en washok een badkamer gemaakt. Voor als de dochters groot zijn, dan is het niet zo dringen in die ene badkamer op de eerste verdieping.
Ik hou erg van die afwegingen en van die maakbaarheid van een huis, van die keuzes. Het is sleutelen aan hoe je huis en de dagelijkse gang van zaken eruit zien.
Bij hen was het erg warm boven, dus hadden ze airco aan laten leggen. Beneden hadden ze de radiatoren die wij nog aan weerskanten voor het raam hebben staan, oude kolossale apparaten, vervangen door vloerverwarming. Ik hoef geen vloerverwarming, maar een airco kan wel handig zijn.
Van de huizenblokken hebben precies zijn en ons huis zonnepanelen. Dat beviel hen ook goed, want ze verbruiken eigenlijk alleen de stroom die ze zelf opwekken, en dus gaat hun maandelijkse voorschot aan de energieleverancier vanzelf omlaag. Dat gaat bij ons ook gebeuren.
Er was ook iets te drinken bij dat gesprek, en eerder was er al een bbq.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen