Bij twee van de zes kroegen die we aandeden groeide een druif tegen de gevel. Ik hou erg van druivenplanten. Ik laat een druif over de pergola groeien. Druiven zijn slim, ze hebben handjes die zich vastgrijpen en een storm kunnen weerstaan. Ook hebben ze dikke droge stammen die onverwoestbaar zijn. Bij de eerste kroeg was de druif gewoon afgezaagd op een meter hoogte, dan kon je er nog overheen kijken als je ernaast op een terrasstoeltje zat, zoals ik. De druif groeide gewoon verder. Bij Welling groeit een prachtige druif om het raam. Er zit bijna geen blad aan. Volgens mij hebben ze dat weggeknipt. Er hangen heel veel druiven aan. Gek toch, veel vruchten en weinig blad. Toen ik thuiskwam, in het donker, ging de buitenlamp aan en keek ik naar mijn eigen druif die nu bijna het hoekje om groeit. Toen we afgelopen juli met vakantie waren was hij tot de schuur gegroeid, nu is hij zeker een meter langs de schuur gegroeid. Zo snel gaat dat. Straks gaat hij de bocht om. Ik knip heel veel druiven weg. Ze zijn niet lekker en volgens mij groeit hij beter als hij die vruchtjes niet hoeft te voeden.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen