We wisten dat de A2 ten zuiden van de stad afgesloten was, voor auto en trein, geen doorkomen aan, dus we reden over de A9, dat is de weg die van onze kant van de stad langs Schiphol en Amstelveen gaat en die ook op de route naar het zuiden uitkomt. Een klein stukje langzaam rijden want een heleboel mensen wisten van de veranderingen en kozen allemaal deze weg, heel slim. Daarna was het gassen en op naar het zuiden, naar een feest.
Onze zoon zat achterin de auto in zijn stoeltje. Naar het grote feest, zei hij.
Na Utrecht echter gaf de navigatie aan dat we met een bochtje ergens de rivier over moesten. Ook hier was de snelweg afgesloten. Oké, van de grote weg af, over kleine weggetjes eerst linksom en dan rechtsom en weer terug naar de snelweg en de brug over. Het duurde allemaal wel iets langer, maar het was te overzien.
Grote brug, zei onze zoon.
Toen naderde Zaltbommel, waar de nieuwe brug vernoemd is naar de dichter die ooit naar Bommel reisde om de brug te zien, de oude brug waarschijnlijk. Had die er nog maar gelegen, want de nieuwe brug was alleen via een enorme jungle aan landweggetjes te bereiken en na de brug was het weer kronkelen en Den Bosch was nog niet eens in zicht en we hadden de snelweg al twee keer gezien maar dan alleen de onderkant van die snelweg, vanonder een paar viaducten.
Het zou een uur en een kwartier rijden zijn. We zaten inmiddels al twee en een half uur in de auto en de routeplanner die ons al de halve dag voor de gek had gehouden gaf aan dat het nog drie kwartier was, en dat was zijn optimistische schatting. Drie keer zo lang karren. Ik werd er niet blij van en die kleine mopperde ook al een beetje.
Toen er een afslag kwam terug naar het noorden en de paar auto’s op die snelweg reden gewoon, besloten we om maar om te keren. Eerst even een bak koffie en fristi voor onze zoon, en toen was het nog anderhalf uur via Hilversum want in de tussentijd was ook de snelweg in de andere richting helemaal overhoop gehaald.
Geen van a naar beter dus. Het was van redelijk naar slechter.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen