Als je dus steentjes legt dan zijn ze eerst wankel, dan lijken ze te bewegen wanneer je er overheen loopt. Er moet zand tussen geveegd worden. Dat is het cement van een stukje straat.
Het terras in de achtertuin heb ik er gisteren ingelegd. In het midden staat de stronk van de omgezaagde berk. Het lukte vrij goed de steentjes eromheen te leggen. De moeilijkheid was dat de mal van hout die tussen de bandjes links en rechts past en precies de breedte en de diepte aangeeft van waar de steentjes moeten komen, de mal waar je het zand mee af kunt strijken, bij die boom niet werkte. Dus ik moest bijna een meter overslaan – zes steentjes – en weer een paar rijen stenen leggen en het opengelaten stuk met de hand afstrijken en tussen die twee delen steentjes gelijk zien te krijgen.
De opsluitbandjes aan het einde had ik nog niet gezet, ik wilde eerst kijken hoe het eruit zou zien als er al een flink stuk lag. Ik maakte er nog twee rijen bij, was de bedoeling. Dus ik legde twee stenen tegen de rij aan, voor de maat, stelde de bandjes met touw en paaltjes, en kon toen de laatste twee rijen trommelsteentjes erin leggen.
En daarna veegde ik een volle zak ophoogzand van 25 kilo tussen de steentjes. Het moet eigenlijk gaan regenen, dan wordt het zand tussen de stenen meegenomen met het water. Dat wordt het stevig.

»

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen