En dan ontdek ik plots een bandje, The Secret Sisters, en die zingen over Mississippi en over ene Kathy hebben ze een liedje geschreven, en daarna volgt op het album You Don’t Own Me Anymore (goeie titel) een liedje dat He’s Fine heet, en dat nummer gaat over Davey White, die getrouwd is met de verteller en die nu in een stadje in Tennessee met iemand anders in bed ligt:

Davey White
Where is he tonight?
He’s sleeping with her in a Tennessee town and he’s fine
I think I lost my mind
And my wasted time
I’m dreaming alone in a hotel bed that he’s mine

Ik plak het hele eerste couplet maar meteen in dit stukje, want de twee zusjes zingen dit niet alleen heel mooi en zuiver, ook zingen ze hard en kaal, meedogenloos, en op zo’n moment ben ik Gillian Welch dankbaar want via haar liedjes kwam ik bij dit duo terecht, een Spotify-suggestie, Welch zingt ook zulke teksten, Murder ballads, hard en gruwelijk, met een ontzettend lieve stem, een gouden combinatie, en tegelijk probeer ik Nederlandse liedjes te bedenken waar zo’n verhaal en zo’n vertelstem in zit.

Die poëtische liedjes vind ik dus amper. Nu luister ik wel eens naar de NL Top 25, gewoon om te horen wat er in het Nederlandse volksgenre tegenwoordig gemaakt wordt, maar nergens iets dat echt moeilijk is of schuurt, of dan misschien bij Roxeanne Hazes en Merol, vrouwen die durven. Suggesties welkom.

In ieder geval… ‘He’s fine.’ Als je dat kunt zingen, of in ieder geval zo verteld vanuit zijn vrouw, over je man die met een ander is, dan begrijp je precies wat countrymuziek kan en moet doen.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen