Onder de naam Schrijfcafé bied ik workshops aan waarin aan de hand van opdrachten prozaschrijven onderzocht wordt. Geen loze schrijftips als: ‘een goed personage is een strevend personage,’ of: ‘wees zorgvuldig met het perspectief,’ maar vanuit een praktische en heldere analyse van perspectief, personages en verteltijd direct een vervolgstap bieden die het verhaal beter kan maken.

We werken tijdens het schrijven aan het signaleren van wat er straks bij de lezer gaat gebeuren. Controle over dat mechanisme is wat iedere schrijver wenst. Zie het als het ontwikkelen van een antenne die tijdens het schrijven bij iedere zin en iedere alinea vertelt welke keuze de juiste is.

Ervaring heb ik op verschillende vlakken: als schrijver, als lezer, als redacteur en als docent. Schrijven en lezen spreekt voor zich; schrijvers die niet lezen minachten het vak. Tien jaar was ik als redacteur verbonden aan de Revisor, ruim 150 schrijvers begeleidde ik individueel. Ik verzorgde lessen voor Artez Creative Writing, de Schrijversvakschool, de Schrijffabriek en de Schrijftuin.

Voorheen was lunchroom Bruist in de Amsterdamse Rivierenbuurt de thuishaven van Schrijfcafé, sinds 2020 vinden de workshops online plaats, via Zoom.

Voor: enthousiaste aspirant-schrijvers met ambitie en open houding.
Frequentie en tijd: wekelijks op zes dinsdagavonden van 19-22 uur.
Minimaal aantal cursisten: 5, maximaal 8.
In 2022 zijn er vier reeksen:
Eerste reeks: 8, 15, 22, 29, mrt, 5 en 12 apr
Tweede reeks: 10, 17, 24, 31 mei, 7, 14 jun
Derde reeks: 30 aug, 6, 13, 20, 27 sept, 4 okt
Vierde reeks: 15, 22, 29 nov, 6, 13, 20 dec (drie plekken vrij)

Inschrijven is mogelijk, via de mail. Zie onderaan deze pagina.

*

Reacties:

Elrie Bruning, na een reeks: Komende dinsdagavond zal ik zeker last hebben van afkickverschijnselen.

Mayke Persoon: Ik mis de dinsdagavonden nu al… Vond het een fijne groep, en het voelde heel vertrouwd allemaal. Bedankt.

Fenna Riethof: Dankjewel voor de afgelopen zes dinsdagavonden. Het was een leuke routine, om 19 uur online komen, kletsen en de opdrachten te doen. Fijne groep. Knap hoe het je lukt je aandacht er de hele avond bij te houden en consequent met een uitgebreide reactie te komen.

Lei Meisen: Fijn dat een aantal mensen bij elkaar komen die heel bewust bezig zijn met het schrijven van goede teksten of om dat te proberen. Ik was blij met de open sfeer, dat we met elkaar de teksten konden bespreken zonder elkaar af te vallen.

Jeroen van der Doef: Wat een inspirerende avond met een fijne groep en goede feedback. Dank daarvoor!

JB: Bedankt voor jullie mooie verhalen gisteravond, zeer inspirerend!

Femke Hogema: Ik vond het ook super.

Jules Hoenderop: Een leuke virtuele kennismaking. Schrijfplezier / luisterplezier. Dank jullie wel voor jullie feedforward.

Susanne Claessen: Ik leer allemaal nieuwe dingen met betrekking tot het schrijven. Ik vind het geweldig hoe we elkaar als groep stimuleren!

Tijmen Moltmaker: Schrijfcafé is als zo’n gezellige Zuid-Europese neonlichtbar. Ik heb er zes weken van genoten. Dank.

Martijn van Lith: Zes welbestede dinsdagavonden.

Sander Collewijn: Zes fijne avonden. In een kwetsbare, maar toch veilige omgeving elkaars verhalen aanhoren en zelf je verhalen vertellen. Echt bijzonder.

Liesbeth Jongkind: Mijn doel was het plezier in schrijven weer terug te vinden, en dat is zeker gelukt.

Regina Potma: Hoewel het fysiek samenkomen van de aspirant schrijvers ook prettig is, beken ik wel dat het thuis schrijven via Zoom meer mogelijkheden biedt om makkelijker mee te doen. Achter mijn eigen bureau, in de vertrouwde omgeving waarbij de woorden (bij mij) makkelijk opkomen. Zeker nu de online activiteiten meer ‘gewoon’ worden is dit een prachtig alternatief! Super dat je hiermee verder gaat en er zo meer mensen van buiten Amsterdam mee kunnen doen om jou feedback en die van de groep te krijgen. Innovatie, ontwikkeling en creatieve processen gaan zo goed samen. Ik blij en dankbaar met wat ik geleerd heb omdat dit echt een boost is geweest om verder te schrijven.

Liny Bruijnzeel: Het meeste heb ik geleerd van het commentaar op mijn korte verhalen: glashelder, lekker technisch en aanwijzingen voor hoe het beter en verder kan. Gaf me inzicht in wat en waar ik moet verbeteren. Goed dat het tijdens de schrijfavonden alleen maar draait om dingen als tijd en plaats, wie vertelt, handelingen, eigenschappen van de personages.

Sandra Westerkamp: Een aanrader! Waardevolle avonden waar je schrijvenderwijs ontdekt en bijschaaft. Het is ook inspirerend en leerzaam om de versies van andere deelnemers te horen.

Andrea Kluitmann: Heel erg nuttig.

Jaap Duin: Zeer leerzaam.

Elle Lepoutre: Hier kan ik mee verder!

Tom Kniesmeijer: Erg inspirerend. Stof tot nadenken ook. Fijn. Dit is de soort opmerkingen waar ik op hoop, die brengen me vast weer een stap verder.

Jeroen Drijver: Een heel prettig en ongedwongen manier om meer te leren. Dank voor je inspiratie!

*

Interesse, vragen, praktische info, tarieven en werkwijze:
janvanmersbergen apenstaartje hotmail punt com

Een overzicht van andere leuke schrijfcursussen: Schrijven online.

Jan van Mersbergen