Nu bekend werd dat Hanna Bervoets het boekenweekgeschenk van 2021 gaat schrijven, erg goed nieuws, kan ik het kleine boekje waar ik momenteel mee bezig ben en zich perfect leent voor een boek van die omvang dus doorschuiven naar een ander moment. Wel kan ik een overzichtje maken van de boeken waar ik op dit moment mee bezig ben.
Allereerst de nieuwe thriller die in september verschijnt. Laatste redactiefase is ingegaan, de aanbieding van de uitgeverij is er, deze week wordt een publiciteitsplan gemaakt. Bijna 57 duizend woorden.
Dan de nieuwe roman. In april is het precies twintig jaar na mijn debuut en zal mijn tiende roman verschijnen. De eerste versie ligt momenteel bij de uitgeverij. Mijn redacteur is aan het lezen. Ongeveer 75 duizend woorden.
Een ander klein en erg mooi project betreft een jeugdboek. Het is verder nog geheim, ik hoop er zeer binnenkort meer over te kunnen melden, maar voor nu is het vooral eervol dat ik hiervoor gevraagd ben. April 2021.
Een groot project is het non-fictie boek over Carnaval, dat inmiddels zo’n 60 duizend woorden telt en nu even stil ligt. Het is net als met Carnaval soms even diep adem halen om na een tijdje weer verder te stampen. Staat gepland, natuurlijk, voor 2022 en wel in november.
Daarnaast nog een geheim boekproject dat zeer interessant is ook non fictie betreft. Nog volledig in de plan-fase, er is nog niks werkelijk aan geschreven.
En dan is er dus een nieuwe kleine roman die groeit en groeit, waaraan ik tussendoor begonnen ben en die dus begon als een boekenweekgeschenk. Niet als werkelijk geschenk, want ik weet wanneer schrijvers daarvoor gevraagd worden, maar gewoon als formaat. Ik heb inmiddels 35 duizend woorden.
Het moet gezegd, sinds ik bewust kies voor projecten en veel andere zaken afhou produceer ik niet alleen meer, ik kan ook maken wat ik graag wil. Die duizendtallen doen er niet zo veel toe, het zijn wel precies de woorden die ik nu wil maken, aan deze zes projecten.

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen