Voor de publicatie van mijn debuut in 2001 zei mijn redacteur: ‘We gaan een oeuvre bouwen.’ Dat heb ik altijd onthouden.

Inmiddels liggen er elf romans, een novelle, onder het pseudoniem Frederik Baas drie thrillers, een bundel over mannenzaken en vaderschap, een verboeking aan de hand van een filmscript, een e-book over het schrijven van thrillers, persoonlijke autofictie over mijn vader, een Gouden boekje en een non-fictieboek over Carnaval.

Op stapel: een boekje met literaire overdenkingen en praktische schrijftips dat in april 2024 zal verschijnen, een groot literair fictieproject over New York voor het jaar daarna, en verschillende andere projecten die momenteel in een beginstadium verkeren, waaronder een kleine roman en een thriller.

Mijn werk is in negen talen vertaald. Van twee romans zijn de filmrechten verkocht: Naar de overkant van de nacht (Pupkin) en Morgen zijn we in Pamplona (BBC). Theatergroep Afslag Eindhoven maakte van Naar de overkant van de nacht een theatervoorstelling.

Met vier verschillende boeken won ik vier verschillende prijzen: BNG Nieuwe Literatuurprijs (Naar de overkant van de nacht), F. Bordewijkprijs (De laatste ontsnapping), Hebban Debuutprijs voor Beste Thriller (Dagboek uit de rivier) en de NRC Lezersprijs (De onverwachte rijkdom van Altena).

Nominaties: shortlist Libris LiteratuurprijsNederlandse Boekhandelsprijs, longlist AKO Literatuurprijs, Debutantenprijs, Dif Nieuwe Literatuurprijs, BNG Nieuwe Literatuurprijs, Magazijn La Vie en Rose Prijs, Halewijnprijs, Prijs voor Beste Verhalende Journalistiek, The European Book Prize, Literatuurprijs Amsterdam Nieuw West, Mooiste Boekomslag.

Ik trad op in alle uithoeken van het Nederlandse boekhandelscircuit, in diverse grote zalen, op het Boekenbal, zeven keer Lowlands, drie keer Crossing Border, op andere festivals. Internationale optredens in Londen, Parijs, Barcelona, Leipzig, Frankfurt, Berlijn, Istanbul en Buenos Aires.

Samen met Gilles van der Loo organiseer en presenteer ik de Vertellers van Helmers, de voorleesavond in het Amsterdamse café Helmers. Naast eigen optredens verzorg ik publieke gesprekken met schrijvers. Dit soort concepten, zoals ook de maandelijkse schrijversborrel, typeren mijn verbindende en ondernemende rol in het literaire landschap.

Voor Vrij Nederland, de Volkskrant, NRC, Trouw, de Morgen, de Limburger, Elle, Flair, HP/de Tijd, Nieuwe Revu en het AD schreef ik verhalen en beschouwingen, en interviewde ik schrijvers. In literaire tijdschriften publiceer ik korte verhalen. Deze site werd door HP/de Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog.

Naast schrijven begeleidde ik als redacteur ruim 150 schrijvers op weg naar een verbeterd manuscript en soms naar publicatie. Daarnaast geef ik workshops met een sterk praktisch karakter. Tussen 2011 tot 2021 was ik redacteur van literair tijdschrift De Revisor. Ik maakte deel uit van verschillende jury’s, waaronder de Woutertje Pieterse Prijs, Film by the Sea en de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland.

Er zijn in de loop der jaren flink wat auteursfoto’s gemaakt: een overzicht.

Contact: janvanmersbergen@hotmail.com

Jan van Mersbergen