Ik groeide op tussen de dijken van een Brabantse polder, een meter onder NAP. Sinds mijn negentiende woon en werk ik in Amsterdam. In de eerste plaats ben ik schrijver. Voor de publicatie van mijn debuut in 2001 zei mijn toenmalige redacteur: ‘We gaan een oeuvre bouwen.’ Dat heb ik altijd onthouden.

Inmiddels liggen er tien romans, een novelle, onder het pseudoniem Frederik Baas drie thrillers, een bundel over mannenzaken en vaderschap, een verboeking aan de hand van een filmscript, een e-book over het schrijven van thrillers, persoonlijke autofictie over mijn vader, een Gouden boekje en een groot non-fictieboek over Carnaval. Mijn werk is in negen talen vertaald. Op stapel: een nieuwe roman die in december 2023 zal verschijnen, in 2024 een klein boek over lezen en schrijven, en een groot literair fictieproject voor het jaar daarna. Van twee romans zijn de filmrechten verkocht: Naar de overkant van de nacht (Pupkin) en Morgen zijn we in Pamplona (BBC). Theatergroep Afslag Eindhoven maakte van Naar de overkant van de nacht een theatervoorstelling.

Met vier verschillende boeken won ik vier verschillende prijzen: BNG Nieuwe Literatuurprijs (Naar de overkant van de nacht), F. Bordewijkprijs (De laatste ontsnapping), Hebban Debuutprijs voor Beste Thriller (Dagboek uit de rivier) en de NRC Lezersprijs (De onverwachte rijkdom van Altena).

Nominaties: shortlist Libris Literatuurprijs, Nederlandse Boekhandelsprijs, longlist AKO Literatuurprijs, Debutantenprijs, Dif Nieuwe Literatuurprijs, BNG Nieuwe Literatuurprijs, Magazijn La Vie en Rose Prijs, Halewijnprijs, Prijs voor Beste Verhalende Journalistiek, The European Book Prize, Literatuurprijs Amsterdam Nieuw West, Libris Mooiste Boekomslag.

Ik trad op in alle uithoeken van het Nederlandse boekhandelscircuit, in diverse grote zalen, op het Boekenbal, zeven keer op Lowlands, drie keer op Crossing Border, veelvuldig op andere festivals. Internationale optredens in Londen, Parijs, Barcelona, Leipzig, Frankfurt, Berlijn, Istanbul en Buenos Aires. Samen met Gilles van der Loo organiseer en presenteer ik de Vertellers van Helmers; de illustere voorleesavond in het Amsterdamse café Helmers, iedere tweede maandag van de oneven maand. Naast eigen optredens verzorg ik publieke gesprekken met schrijvers, onder andere voor boekhandel Donner in Rotterdam. Dit soort concepten, zoals ook de maandelijkse schrijversborrel in Amsterdam, typeren mijn verbindende en ondernemende rol in het literaire landschap.

Voor de Volkskrant, NRC, Trouw, de Morgen, de Limburger en AD schreef ik verhalen en beschouwingen, en interviewde ik schrijvers. In literaire tijdschriften publiceerde ik korte verhalen. Voor Vrij Nederland schreef ik op zichzelf staande persoonlijke artikelen. Deze site werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog. Tot 2020 publiceerde ik op deze site een groot aantal stukken over boeken, vooral persoonlijke en technische analyses vanuit de schrijver als lezer.

Naast schrijven begeleidde ik als redacteur ruim 150 schrijvers op weg naar een verbeterd manuscript en soms naar publicatie. Daarnaast geef ik workshops met een sterk praktisch karakter. Tussen 2011 tot 2021 was ik redacteur van literair tijdschrift De Revisor. Ik maakte deel uit van verschillende jury’s: Woutertje Pieterse Prijs, Film by the Sea in Vlissingen, Gedichtenwedstrijd Altena en de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland.

Er zijn in de loop der jaren flink wat auteursfoto’s gemaakt: een overzicht.

Contact:
janvanmersbergen apenstaartje hotmail punt com

Jan van Mersbergen